Kendimi ifade ve eşya ile münasebetimi tayin ve kainattaki yerimi tespit gibi hususlar...*

Sunday, December 20, 2009

Küresel ısınmanın gerçek olduğuna gerçekten inanıyorlarsa, nasıl böyle yapabiliyorlar?

Kopenhag'dan çıkanlar için okuyunuz, en azından aşağıdakini:

"Fakat en başta küçük olan ve imkânsız hayaller kuran bütün o hareketleri düşünün. Martin Luther King’e, Martin Loser (kaybeden) King diyorlardı; şimdi herkes onun haklı olduğunu söylüyor ve ABD’yi siyah bir başkan (keşke yeşil de olsaydı) yönetiyor.Tutu’nun işaret ettiği gibi, Berlin Duvarı’nın asla yıkılmayacağını söylüyorlardı, apartheid asla sona ermez diyorlardı; şimdi de kömür ve petrole dayalı ekonomiden güneşe, rüzgara ve dalgalara dayalı ekonomiye geçemeyeceğimizi söylüyorlar. Fakat önceki protesto hareketlerinden farklı olarak, bunun nesiller boyunca hız kazanmasını bekleyemeyiz. Her bir ton karbon bizi iklimsel yıkım noktasına yaklaştırıyor. Bu insanlığın bir nesil içinde gerçekleştirmesi gereken bir sıçrama. Yapılabileceğini biliyoruz. Gereken bilgiye ve ilme sahibiz. Bunu reddedersek (öylece durup birçok fosil yakıt şirketinin kârlarına kâr katmasına ve siyasetçilerimize rüşvet akıtmasına seyirci kalırsak), Kopenhag zirvenin en gerçeküstü sahnesi bu olacaktır."

1 comment:

Ahmet C. Toker said...

gecenlerde bahsettigim amerikali felsefeci susan neiman'in yazisi aklima geldi:

Kant tells us that Plato's ideal of a perfectly just state was always dismissed as a utopian dream; but if everyone had worked to realize those ideals, they would be true today.

"That may be very well in theory, but it won't work in practice" - this old saw, wrote Kant in 1792, depends on a misguided view of reality. Ideals conflict with reality because that's how they work. In offering us a different vision of how the world could be, they guide and goad us to make reality live up to ideals.

http://www.boston.com/bostonglobe/editorial_opinion/oped/articles/2008/02/28/its_the_metaphysics_stupid/