Kendimi ifade ve eşya ile münasebetimi tayin ve kainattaki yerimi tespit gibi hususlar...*

Monday, January 18, 2010

Karşılaştırmalı Anlamsızlıklar Fakültesi

Foucault Sarkacı'nı okumaya başladım. Başlar başlamaz, onlarca terim, özel isim ve latince cümleyle bakışıp kaldım. Çok ilginç ve okunması zor bir kitap. Hele adı geçen ve sizin anlamını bilmediğiniz her sözcüğün ne olduğuna bakmak isterseniz yandınız. Ama işin güzel yanı, kitap yine de sizi bağlıyor.

Baş karakterimizin beraber çalıştığı  yayınevi sahibi iki adam, Delto ve Diotallevi, yüksek öğrenimde bir devrim yapmayı planladıklarını iddia edip "işe yaramaz ve olanaksız konuların öğretildiği bir karşılaştırmalı anlamsızlıklar fakültesi"nden bahsediyorlar. Beni çok eğlendirdi bu düşünce, durup durup kendim de bir araştırma konusu bulmaya çalışıyorum.

Amaçları anlamsız konuların sayısını sonsuza dek arttırabilecek araştırmacılar yetiştirmek. Fakültenin tetrapiloktomiya gibi öğrencilere anlamsızlık duygusunu aşılayan ya da adynata gibi olanaksızlıklar gibi bölümleri var. Çingene kentbilimi, Aztek at yarışları, Mors biçim bilimi, Antartika'nın tarımsal tarihi, çağdaş sümer edebiyatı, sessiz film fonetiği, Kolomb öncesi uygarlıklarda tekerlek teknolojisi, sahrada kitle psikolojisi, devrim geleneği gibi onlarca araştırma konuları var.

Eğlenceli değil mi? Aztek at yarışları benim favorim. Ph.D. konumu değiştirmeyi düsünüyorum...

4 comments:

Ahmet C. Toker said...

benim favorim devrim gelenegi.

e. pınar said...

Devrim gelenegi derken gulesim geliyor. Listenin tamamini yazmamistim. Bunlar da cok guzel:

Yenilikci gelenekler tarihi
Totolojik Diyalektik
Halk oligarsisi

aysenaz said...

foucault sarkacini okurken orta boy bir not defteri, yumusak uclu kursun kalem ve post-it elzem

e. pınar said...

Haha evet haklisin. Ama ben bunlari bir turlu ayni anda bulunduramiyorum. Kalem var kagit yok, kagit var kalem yok trajedisi...